… این نوشته ویژه دانش آموزانی است که طی ۲ ماه مانده به آزمون المپیاد نجوم و اخترفیزیک، ناگهان علاقمند به شرکت در این المپیاد می شوند و یا اینکه علاقمند هستند، اما تا بحال مطالعه برای این المپیاد را بطور جدی آغاز نکرده اند.
همه ساله از اواسط آبان ماه، کم کم دانش آموزان یادشون می افته که تا برگزاری آزمون المپیاد نجوم و اخترفیزیک، فرصت زیادی باقی نمونده و کم کم دچار استرس و عذاب وجدان می شوند و به قولی مبتلا به بیماری! چه کنم چه کنم می شوند. حجم زیاد پیام ها تلگرامی و ایمیلی در روزهای اخیر مبنی بر ارائه مشاوره، باعث نگارش این نوشتار شده است.
با تجربه ۱۳ سال تدریس المپیاد نجوم و اخترفیزیک، در ادامه نسخه ای آمپولی ویژه این افراد می نویسم که اگر با بکارگیری آن موفق به قبولی در مرحله اول المپیاد نجوم و اخترفیزیک نشوند به احتمال بالای ۹۰٪ با هیچ نسخه دیگری نیز موفق نخواهند شد.
نکات مهم:
- بپذیرید که می خواهید طی فرصت کوتاه باقی مانده دست به یک ریسک منطقی بزنید. اگر هنوز شک دارید که المپیاد بخوانید یا نه، لطفا روی علامت ضربدر بالای مرورگرتان کلیک کنید.
- با توجه به اینکه حداقل ۲۰ روز از دی ماه را درگیر امتحانات پایان ترم اول هستید، لذا تا برگزاری آزمون المپیاد نجوم و اخترفیزیک در نیمه اول بهمن ماه، زمانِ مفید بسیار کمی در اختیار خواهید داشت و اگر تازه کار هستید فقط باید کلیدی ترین مباحث را مطالعه کنید. آن هم بصورت آمپولی و فقط با هدف توانایی در حد مسایل مرحله اول.
- کلیدی ترین مبحث در المپیاد نجوم و اخترفیزیک که بیشتری سهم سوالات را بخود اختصاص می دهد، درس اخترفیزیک است که معمولا بین ۹ تا ۱۳سوال را شامل می شود.
- طی سالهای گذشته، کف قبولی مرحله اول المپیاد نجوم، با احتساب نمره منفی، باقی ماندن ۵ سوال صحیح از مجموع ۳۵ سوال بوده است.
- پس در این مدت درس اخترفیزیک را به عنوان اولویت اول مطالعه خود انتخاب می کنید.
- برخی سوالات اخترفیزک، بصورت ترکیبی با ابزارشناسی هستند.
- پس ابزارشناسی را هم در کنار اخترفیزیک مطالعه می کنید (نگران نباشید، این مبحث بسیار کوتاه و خلاصه است).
- بهترین منبعی که هم بیشترین سرفصل های اخترفیزیک را پوشش داده باشد و هم به زبانی ساده آموزش داده باشد، کتاب “الفبای المپیاد نجوم و اخترفیزیک” انتشارات دانش پژوهان جوان است. کافیست فصل دوم (ابزارشناسی) و سوم (اخترفیزیک) از جلد اول این کتاب را کامل مطالعه کنید. می توانید این کتاب را از اینجا خریداری کنید.
- در این فرصت کوتاهِ باقی مانده مجالی برای حل نمونه سوالات تالیفی نیست. پس فقط سوالات مرحله اول سالهای قبل را حل و رفع اشکال کنید. بهترین کتاب های موجود در این زمینه در حال حاضر کتاب “المپیادهای نجوم ایران” انتشارات مبتکران و «المپیادهای نجوم ایران» انتشارات فاطمی است که می توانید اولی را از اینجا و دومی را از اینجا خریداری کنید. مهمترین مزیت کتاب انتشارات مبتکران نسبت به کتابهای مشابه دیگر این است که سوالات را طبقه بندی شده ارائه کرده است و مثلا تمام سوالات اخترفیزیک مرحله اول سالهای قبل را در کنار هم و در یک فصل مجزا گردآوری کرده و پاسخ تشریحی برای آنها نوشته شده است. اما خوبی کتاب دوم این است که اندکی دقیق پاسخ داده شده و آزمون های دوره های اخیر نیز در آن ارائه شده است.
- در ایام امتحانات پایان ترم حتما روزی ۱ ساعت هم که شده برای مطالعه مباحث المپیاد نجوم وقت بگذارید. در غیر اینصورت لطفا عمر خودتون رو هدر ندید و قید المپیاد رو بزنید.
- اگه فقط اخترفیزیک و ابزارشناسی رو خوب بخونید و ۸۰٪ یاد بگیرید و بتونید ۶۰٪ سوالاتشون رو جواب بدین، بهتر از اینه که تمام مباحث (اخترفیزیک، ابزارشناسی، نجوم کروی، مکانیک سماوی و کیهان شناسی) رو بخونید و هر کدوم رو ۵۰٪ یاد بگیرید و به ۳۰٪ سوالاتشون بتونید جواب بدید.
- این روزها کمتر در شبکه های اجتماعی حاضر بشید و کمتر به حرف های دیگران توجه کنید. خیلی از این افراد رقبای شما هستند که قصد تخریب روحیه تون رو دارن و یا اینکه خیلی قوی کار کردن و از مباحثی صحبت می کنند که برای شما عجیب و گیج کننده است و فقط ناامیدتان می کند.
- تاکید میکنم، حتما ۲ سطر اول این نوشتار را همین الان دوباره بخونید وگرنه اگر شامل حال شما نمی شود و خود را برای قبولی مرحله دوم آماه کرده اید، می توانید مطلب “صفر تا ۱۰۰ المپیاد نجوم و اخترفیزیک” را بخوانید.
نکته پایانی:
المپیاد بهانه ایست برای پاک کردن زنگارهای ذهنتان، اگر خوب مطالعه کرده اید اما قبول نشدید، نگران نباشید. اصلا نگران نباشید. اکنون ذهنی بازتر و ورزیده تر نسبت به چند ماه قبل دارید. پس شما هم برنده اید.
احسان مهرجو
۸ آذر ۱۳۹۵